Find vej: Forside » Artikler » Farlige busser: Flere Dana Cup-sager i vente med ny synslovgivning

Farlige busser: Flere Dana Cup-sager i vente med ny synslovgivning

Lagt på auto356.dk den 23-08-2017 af Automaster


Antallet af sager om nysynede busser med graverende sikkerhedsfejl kan stige i fremtiden, advarer Applus Bilsyn. Kommende liberalisering af synsloven bekymrer.Der kan fremover blive flere ’Dana Cup-sager’ og dermed tilfælde med busser og andre køretøjer, som kører rundt i trafikken på trods af, at de er fyldt med fejl.

Årsagen er den kommende liberalisering af synslovgivningen, som kan blive uden den nuværende § 6. Paragraffen sikrer adskillelse mellem dem, der reparerer og kontrollerer.

Sådan lyder vurderingen fra Applus Bilsyn, som er bekymrede over den endelige udformning af loven, der træder i kraft i maj 2018.

Stramning vil forbedre kontrol
”Vores bekymring går på, at ’Dana Cup-sagen’ ikke bliver en enlig svale. I dag er udførelse af syn og reparationer på køretøjer adskilt. Men spørgsmålet er, om en yderligere liberalisering kan fastholde denne adskillelse Vi mener, at en eventuel kasketsammenblanding er potentielt farlig. Adskillelse af interesser vil derimod fastholde kvaliteten i kontrollen og gavne trafiksikkerheden,” siger adm. direktør hos Applus Bilsyn, Per V. Rasmussen.

I forbindelse med fodboldturneringen Dana Cup i Hjørring for nylig fik flere af de indsatte busser klippet pladerne, fordi de havde alvorlige fejl på bremserne.

”EU-lovgivningen åbner netop op for, at politikerne og Færdselsstyrelsen kan vælge en højere standard på synsområdet. Det kan f.eks. være en ISO-standard 17020, som sikrer adskillelse mellem dem, der reparerer og kontrollerer. Denne standard er udfærdiget specielt til inspektionsvirksomheder, og synsvirksomheder skal leve op til den i bl.a. Spanien, Irland og Tyskland,” uddyber Per V. Rasmussen.

Værksteder imod liberalisering
Også hos Dansk Bilbrancheråd, der er medlemsorganisation for 2.000 værksteder, er der store forbehold mod ændringen af synsloven.

”Vi mener ikke, det er forsvarligt, hvis synsloven liberaliseres endnu mere, og værkstederne, der reparerer, også skal til at kontrollere køretøjer. Faktisk frygter vi mange flere lignende ’Dana Cup-sager’. Samtidig kender vi ingen i branchen, der synes, at en yderligere liberalisering er en god idé. Hverken værkstederne, Applus Bilsyn, Autoudvalget under Håndværksrådet, der består af Dansk Autogenbrug, SKAD, der bl.a. opbygger køretøjer som rustvogne, eller Autobranchens Handels- og Industriforening, hvor leverandørerne af reservedele hører til, støtter forslaget,” siger direktør hos Dansk Bilbrancheråd, Erik S. Rasmussen.

Billedtekst:
Liberaliseringen af den kommende synslov vækker bekymring flere steder i autobranchen.