Find vej: Forside » Artikler » Sådan ungår handicappede P-bøder

Sådan ungår handicappede P-bøder

Lagt på auto356.dk den 22-09-2016 af Automaster

$(document).ready(function() { $("a.oembed").oembed(null,{ includeHandle: false, maxWidth: 428, maxHeight: 328 }); });
Når man har handicap-parkeringskort gælder der lempelige regler, når man parkerer på de offentlige parkeringspladser. Men på de private p-pladser gælder andre regler. Og det er en del bilister med handicap-parkeringskort ikke klar over.Parkerings-selskabet ONEPARK styrker nu sin information til handicappede bilister, så de kan undgå ærgerlige kontrolgebyrer på grund af manglende kendskab til reglerne.

Det skal være nemt at være mobil som handicappet i Danmark. Derfor er de bedste parkeringspladser ofte forbeholdt bilister med et handicap-parkeringskort. Det er ekstra brede p-båse, så man f.eks. som kørestolsbruger har plads til at komme ind og ud af bilen. Handicap p-pladserne ligger ofte lige ved indgangen til f.eks. offentlige institutioner og indkøbscentre, så gangbesværede nemt kan komme ind.

Det er Danske Handicaporganisationer som udsteder handicap-parkeringskort til personer som lever op til kriterierne for at få det. Organisationerne oplyser på deres hjemmeside om den lange række lempede regler, som kun bilister med det særlige blå kort i forruden har fordel af, når de parkerer på de offentlige p-pladser. Desværre tror en del af bilisterne med handicap-parkeringskort, at der gælder de samme lempelige regler på de private p-pladser. Og det kan resultere i et ærgerligt kontrolgebyr under vinduesviskeren til den handicappede.

ONEPARK administrerer udelukkende private parkeringsarealer fordelt over hele Danmark. På mange af dem findes der reserverede pladser til bilister med handicap-parkeringskort. Men på private parkeringsarealer skal man, selv med gyldigt handicap-parkeringskort placeret i forruden, overholde de generelle regler for parkeringsområdet. Derfor oplyser ONEPARK nu aktivt om en god tommelfingerregel, der gør den handicappede i stand til hurtigt at skelne mellem private og offentlige p-pladser.

Sort/hvid eller blå/hvid
”Private parkeringsarealer kan sagtens være ’offentligt tilgængelige’ så det er derfor vigtigt, at have øjnene med sig, når der skal skelnes mellem offentligt og privat regulerede områder”, forklarer ONEPARKs kommunikationschef, Claus Kjøngerskov.

På privat regulerede parkeringsområder, som f.eks. ONEPARKs, er skiltningen altid på sort baggrund med hvid tekst. Skiltene er ofte forsynet med et logo for det private parkeringsselskab, som administrerer området. Ved indkørsler til private områder er der ligeledes opsat et sort skilt med et hvidt ’P’. Her gælder lempelserne ikke.

Er der tidsbegrænsning og krav om indstilling af P-skive, så skal man også indstille P-skiven når man benytter sit handicap-parkeringskort. Og er der betalingsparkering så skal man købe billet.

Undtagelsen på private parkeringsarealer kan dog være, at der på skilte ved den reserverede handicap P-plads angives helt særlige regler. Så er det disse særlige regler, som skal overholdes. Et eksempel kan være, at tidsbegrænsningen er udvidet for handicappede, eller at man fritages for betaling. Hos ONEPARK praktiseres reglerne for handicap P-pladserne på hele parkeringsarealet. Hvis den reserverede handicap P-plads f.eks. er optaget og man derfor benytter en anden P-plads, så gælder undtagelserne også der, når man parkerer med sit handicap-parkeringskort i forruden.

På offentlige parkeringsområder er der skiltet med hvid skrift på blå baggrund. Og det er kun her at lempelserne gælder, når man benytter handicap parkeringstilladelse.

Er det en stramning af reglerne
Nej. Reglerne er ikke lavet om. Årsagen til at ONEPARK ønsker at oplyse om reglerne er, at vi ofte møder bilister med handicap-parkeringskort, som ikke er opmærksomme på forskellen. Både Danske Handicaporganisationer og FDM er dog enige om, at lempelserne ikke gælder for de private parkeringsområder.

Nemmere betaling med mobilen
Er turen til og fra betalingsautomaten og selve betjeningen af automaten vanskelig, så anbefaler ONEPARK, at man benytter en betalingstjeneste på sin mobiltelefon. Ud over at være til gavn for personer med fuld førlighed, så er det også et hjælpemiddel, der kan hjælpe personer med handicap. Man kan starte, forlænge og stoppe sin elektroniske parkeringsbillet via mobilen. Og så skal der ikke lægges en P-billet i forruden. ONEPARK arbejder sammen med EasyPark, ParkPark og ParkMan, der alle sælger elektroniske P-billetter via mobilen.

Har man, som handicappet, behov for en parkeringsplads til regelmæssig daglig parkering - og kan man ikke få stillet en P-plads til rådighed gennem kommunen - så er det flere steder muligt at tegne abonnement på en reserveret P-plads gennem ONEPARK.