Find vej: Forside » Artikler » Bliv klar til regnvejrskørsel

Bliv klar til regnvejrskørsel

Lagt på auto356.dk den 15-08-2014 af Automaster

Tørre veje og høj sol afløses nu af blæst og bygevejr, og det stiller større krav til bil og fører. SOS Dansk Autohjælp har altid ekstra travlt i regnvejr og giver her råd til at være forberedt og opmærksom Solbriller og aircondition har i flere måneder været det vigtigste udstyr i bilen. Nu skal dæk og viskerblade stå deres prøve. Sven Riggelsen, der er vagtchef på SOS Dansk Autohjælps station i Odense, minder bilisterne om, at man skal tage sine forholdsregler, når regnen skyller ned. Han giver her nogle gode råd.

• Hav respekt for regnvejr. Det giver ændret føre, ligesom glatte veje gør det om vinteren.
• Tjek dine dæk. Dækkene skal have mindst 3 mm dybde, for at bilen kommer sikkert gennem et regnskyl. Jo mindre mønster, jo større risiko for akvaplaning.
• Tjek viskerbladene, før du kører hjemmefra. Det er farligt, hvis du ikke kan fjerne regn fra ruden.
• Sørg for at baglyset er tændt. Nye biler tænder ikke baglygterne automatisk, men baglys er meget vigtigt i regnvejr.
• Sænk hastigheden og hold afstand. Bremselængden er væsentlig forøget på våd vej, og samtidig er sigtbarheden dårligere i regnvejr.
• Pas ekstra på fodgængere og cyklister. De orienterer sig ofte dårligere i regnvejr pga. hætter og paraplyer.
• Pas på akvaplaning. Farten skal ned, når der står blank vand på vejen.
• Pas på de store søer. Kører du gennem med fuld fart, kan vandet skade bilens elektriske system.
• Vær forberedt på punktering. Småsten bliver skyllet ud på vejene og giver flere punkteringer, så tjek reservehjulet.
• Vær forsigtig efter en lang tørkeperiode. Når regnen opbløder lang tids skidt og dækrester, bliver det som at køre i brun sæbe.


Farligt at køre uden baglys
Sven Riggelsen gør opmærksom på, at bilister i nye biler uden konstant baglys har en ekstra udfordring.
- Nogle nye biler tænder ikke baglyset automatisk ved start af bilen, og det er farligt, når vejret skifter fra sol til regn. At køre rundt i mørke regnvejrsskyer og torden uden baglys er en særdeles giftig cocktail, så jeg kan kun anbefale, at man tænker sig om. Måske skal man vænne sig til at tænde for fuldt lys, hver gang man kører hjemmefra. Det handler om, at blive set, slår Sven Riggelsen fast.

SOS Dansk Autohjælp har altid mere travlt, når det regner kraftigt. Det er især uheld på grund af fedtede veje eller akvaplaning, punkteringer og elfejl, der giver årsag til ekstra assistancer i regnvejr.